Roder Journaal, 5 juni 2019

Er zijn weer Tsjernobyl-kinderen in Roden.


RODEN De Werkgroep Tsjernobyl organiseert voor de 28ste keer een aansterkvakantie voor Wit-Russische kinderen. Deze kinderen hebben een zwakke gezondheid als gevolg van de kernramp in 1986 in Tsjernobyl.

 

Na 33 jaar hebben we het inmiddels over derde generatie kinderen. Veel Nederlanders veronderstellen dat alle problemen na 33 jaar wel uit de wereld zullen zijn, maar niets is minder waar. Ouders geven hun gemuteerd DNA door aan hun kinderen en omdat de radioactiviteit in het gebied amper is afgenomen worden deze kinderen opnieuw dagelijks blootgesteld aan straling. De gezondheidsproblemen voor deze kinderen nemen de komende 300 jaar dan ook alleen maar toe.

Dit jaar komen er 16 kinderen in de leeftijdsklasse 9 tot 12 jaar en 3 Wit-Russische begeleiders naar Nederland. Kinderen en begeleiders worden liefdevol ondergebracht bij gastgezinnen in Roden en omgeving. Samen met bedrijven, instanties en vrijwilligers heeft de werkgroep weer een mooi programma voor de kinderen opgesteld, een programma vol sport, spel en excursies.

 Hoogtepunten zijn dit jaar Schiermonnikoog, Wildlands en Appelscha, maar ook dichter bij huis is er weer heel wat voor ze te beleven. De Werkgroep Tsjernobyl is een initiatief van de Stichting Oost-West Kontakten.