Roder Journaal 14 juni 2013
artikel : Roder Journaal
eigen foto

Wit-Russische kinderen gaan een dagje zeilen op de waddenzee


RODEN – Arie van Klei van Werkgroep Tsjernobyl: ,,Dat hebben wij weer, uitgerekend op de koudste zaterdag in mei sinds 100 jaar gaan we een dagje varen met de Voorwaarts Voorwaarts.

Goed ingepakt komen we om 10.30 uur in Lauwersoog aan. Met de neus in de wind lopen we achter onze 19 Wit-Russische kinderen aan naar het mooiste schip in de haven van Lauwersoog.

 

Bij de loopplank worden we vriendelijk verwelkomd door de bemanning. In de kajuit legt de schipper ons uit dat het  schip al meer dan 100 jaar oud is en dat het in haar actieve loopbaan zelfs de haven van het Russische Sint-Petersburg heeft bezocht. Fijntjes legt een Wit-Russische wijsneus uit dat Sint-Petersburg niet in Wit-Rusland ligt. Als de schipper na zijn inleidend praatje bij de kinderen informeert of ze nog iets willen weten vraagt de 9 jarige Jana of de in de kajuit aanwezige televisie ook al 100 jaar oud is. Met deze ontwapende vraag heeft ze het hart van onze schipper duidelijk gestolen.

Tegen de wind en de  stroom in zeilen we (met motorhulp) richting Schiermonnikoog. Wat een geweldige ervaring, al vraag ik mij na een half uurtje wel af wie vandaag de echte kinderen zijn, de Wit-Russische kinderen of de Nederlandse begeleiders. De Nederlandse begeleiders staan namelijk enthousiast aan dek kou te lijden terwijl de Wit-Russische kinderen beneden in de kajuit zitten te kaarten.

Inmiddels heeft Jana haar charmeoffensief voortgezet. Ze wijkt niet van de zijde van onze schipper. Met een verrekijker aan de ogen speurt ze constant het Wad af. Het zal niemand verbazen dat Jana over drie weken terug naar Wit-Rusland reist met een verrekijker in haar bagage.

Met dank aan de bemanning van de Voorwaarts Voorwaarts en Gasterra, de sponsor van deze dag, kunnen onze Tsjernobyl kinderen terugkijken op een geweldig dag.”

Arie van Klei