28 september 2021
Marielle de Vries

Gastouders gezocht: Werkgroep Tsjernobyl Roden-Leek wil in 2022 weer Wit-Russische kinderen naar Nederland halen.


De Werkgroep Tsjernobyl Roden-Leek wil in 2022 weer een groep kinderen uit Wit-Rusland naar Noordenveld en het Westerkwartier halen. Daarvoor zijn zij op zoek naar gastgezinnen. De afgelopen twee jaar was het voor de werkgroep onmogelijk om kinderen hier te ontvangen. Corona stak daar een stokje voor. Voor volgend jaar zijnplannen in de maak. Gastgezinnen zijn hiervoor essentieel en daarom roept de werkgroep mensen op om zich aan te melden.

Kind mee laten draaien in je eigen gezin.

,,We zijn weer aan het opstarten”, vertelt voorzitter Jenny Klerk. ,,En het belangrijkste is dat er gastgezinnen zijn die het leuk vinden om een kind uit Wit-Rusland een maand lang in huis op te nemen. Het enige wat je als gastouder hoeft te doen is het kind mee laten draaien in je eigen gezin.” ,,We zetten dit jaar in op een aansterk- en verwenvakantie”, gaat penningmeester Arie van Klei verder. ,,We beginnen maanden van tevoren al met het regelen. Nu nog eerder want we zijn natuurlijk twee jaar buiten beeld geweest. Niet dat we niks gedaan hebben, maar we moeten wel bekendheid geven aan het feit dat we volgend jaar weer kinderen naar hier willen halen. Want de eerste voorwaarde om dat te kunnen realiseren is dat we gastouders hebben om ze op te vangen.”

Veertig keer meer vervuiling dan in Nederland .

De werkgroep is ontstaan na de ramp met de kernreactor in Tsjernobyl in 1986. Jaarlijks kwamen er kinderen uit het Wit-Russische Bychov naar Noord-Nederland om aan te sterken. ,,En dat hebben ze echt nodig. De regio rond de centrale is sterk vervuild. Bychov bevindt zich in de tweede ring. Dat betekent dat er veertig keer meer vervuiling is dan in Nederland. De kinderen kunnen er niet buiten spelen, bijvoorbeeld. Als ze hier komen dan hebben ze bleke koppies en als ze weggaan hebben ze een kleurtje gekregen. Voor hen is het echt een vakantie om aan te sterken.” De regio waar de kinderen vandaan komen, is afgelegen. Er zijn weinig mogelijkheden voor hen. ,,Hier zien ze dat het ook anders kan”, gaat Klerk verder. ,,Dat er meer mogelijkheden voor ze zijn. De situatie thuis is er vaak een van armoede, ziekte en alcoholisme. En ze zien mogelijkheden hun leven te veranderen.” ,,Ons eerste gastkind is inmiddels tandarts”, vult Van Klei trots aan.

De kinderen moeten een schoon paspoort hebben

De kinderen die uitgenodigd worden mogen niet eerder in het buitenland zijn geweest. ,,Ze moeten een schoon paspoort hebben. Dat betekent zonder stempels. En ze mogen maximaal twee keer hierheen komen.” Door de week zijn er elke dag activiteiten en uitstapjes voor de kinderen. ‘s Avonds en in het weekend zijn ze bij het gastgezin, ,,En dan doe je gewoon met je gezin wat je anders ook doet”, zegt Klerk. ,,De reis van en naar Wit-Rusland wordt bekostigd door de jaarlijkse boekenmarkt in december. ,,Komend weekeinde wordt er ook een boekenmarkt gehouden aan de Ceintuurbaan 122 in Roden”, aldus Van Klei. Omdat de boekenmarkt vorig jaar niet doorging, is er nu een extra editie. De helft van de opbrengst is voor de Werkgroep Tsjernobyl. Daarnaast wordt de organisatie gesteund door vele sponsors om de activiteiten voor de kinderen te bekostigen.

Aanmelden via website

Wie geïnteresseerd is om als gastgezin te fungeren kan zich aanmelden via de website van de werkgroep. www.tsjernobyl-rodenleek.nl