Donatie Rabobank Noordenveld

De Werkgroep Tsjernobyl voor Kinderen uit Wit-Rusland heeft een bijdrage van €100 van de Rabobank Noordenveld ontvangen als bijdrage voor een uitje tijdens de aansterkvakantie voor de kinderen.
Met deze bijdrage zullen we de excursie van de kinderen naar Schiermonnikoog verder aankleden.

Werkgroep Tsjernobyl Roden-Leek zoekt versterking

RODEN  - De Werkgroep Tsjernobyl Roden-Leek is druk bezig met de voorbereidingen om een aantal kinderen uit Wit-Rusland naar Roden en Leek te laten komen voor een aansterkvakantie.

 

Dat doet de werkgroep dit jaar voor de 26ste keer. “In ons gezin hebben we nu vier jaar een kind opgevangen, onze eigen drie kinderen vinden het nog steeds fantastisch, ze leren er veel van en zien elk jaar weer uit naar de komst van ons”gast” kind”, aldus Mans Klaassens.

De Wit-Russische kinderen komen hier voor een “aansterkvakantie”. Door de Tsjernobyl ramp in 1986 is in het woongebied van de kinderen nog steeds een flink verhoogde concentratie radioactiviteit, die van invloed is op de gezondheid, ook al omdat de grond nog besmet is en daarmee de producten die verbouwd worden ook. De kinderen blijven ongeveer vier weken in Nederland, in deze periode doen ze zoveel gezondheidswinst op dat ze daar ruim twee jaar voordeel van ondervinden. Dit is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek.

Groeispurt

Door deze betere conditie maken de kinderen een groeispurt door en zijn ze veel geconcentreerder op school. Daarnaast doen ze hier erg veel indrukken op waar ze in hun verdere leven hun voordeel mee kunnen doen.


“Het aantal kinderen dat we kunnen laten komen is afhankelijk van het aantal gastgezinnen dat zich
bij ons aanmeld. Ons streven is om een groep te laten komen van ongeveer 25 kinderen. Helaas is ons dit de laatste jaren niet helemaal gelukt. Begin februari gaat een aantal leden van de werkgroep weer naar Bychov (het gebied waar “onze” kinderen vandaan komen) om afspraken te maken over welke kinderen en hoeveel kinderen er kunnen komen”, aldus Klaassens.

Communicatie

De kinderen volgen overdag door de week hun eigen programma, vanuit een school in Roden. Na sschooltijd, en in het weekend zijn ze bij het gastgezin. Communicatie met de kinderen, zo leert de
ervaring, gaat elke dag beter. Kinderen onderling, van welke nationaliteit dan ook, communiceren makkelijk met elkaar. Als je elkaar wilt begrijpen, begrijp je elkaar.


Wie belangstelling heeft (of in omgeving iemand weet) om gastgezin te zijn, kan het melden via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Werkgroep Tsjernobyl gaat samenwerken met Litomyšl

RODEN – De Stichting Oost-West Kontakten en de Litomyšl Europa Club hebben onlangs stilgestaan bij een kwart eeuw vriendschap tussen Noordenveld en Litomyšl. Als onderdeel van de Stichting Oost-West Kontakten was de Werkgroep Tsjernobyl nou betrokken bij de viering van dit jubileum.
 

In het jubileumprogramma werd door middel van een boeiende lezing aandacht besteed aan de actuele stand van zaken in de Tsjernobyl Death Zone. De presenterende wetenschappers namen het aandachtig luisterende publiek mee naar de plek waar in 1986 de grootste kernramp ter wereld heeft plaatsgevonden. De lezing, maar vooral ook de ondersteunende beelden, maken een onuitwisbare indruk op iedereen. Het blijft moeilijk te bevatten dat op nog geen twee uur vliegen van Nederland een ramp heeft plaatsgevonden waarbij naar sommige schattingen een miljoen mensen zijn omgekomen en miljoenen door stralingziek zijn geworden.

Vooral kinderen lijden nog dagelijks aan de gevolgen van deze ramp. Ondanks deze enorme aantallen is Europa op een haar na ontsnapt aan een nog veel grotere ramp. Zo’n 10.000 Oekraïense mijnwerkers hebben deze tweede ramp voorkomen. Door een dikke betonnen vloer onder de ontplofte reactor van de kerncentrale aan te brengen is voorkomen dat de reactor in het grondwater zakte. Dit had tot gevolg gehad dat half Europa onbewoonbaar zou worden. Deze mijnwerkers hebben de opdracht onder extreme omstandigheden uitgevoerd zonder beschermende middelen. Bij de aanleg van de vloer kwamen door de enorme hoeveelheid straling direct al 3.000 mijnwerkers om het leven. In de jaren die volgden zijn er ongetwijfeld nog velen overleden aan de gevolgen van stralingsziekte.

Gevolgen

De aanwezige leden van de Litomyšl Europa Club waren erg onder de indruk van de verschrikkelijke gevolgen voor de mensen die in Wit-Rusland in en rond de Death Zone wonen. Spontaan besloten ze dat Litomyšl ook een bijdrage gaat leveren aan het verzachten van het leed van met name de kinderen die nog steeds in dit gebied wonen. De Werkgroep Tsjernobyl zal onze partnergemeente Litomyšl ondersteunen met de kennis en ervaring die in Roden is opgedaan.

“We zijn blij dat we ook in 2017 weer een groep Wit-Russische kinderen een aansterkvakantie in Roden kunnen bieden. Overdag zijn de kinderen bij elkaar in de Bomenburcht. De Bomenburcht is hun uitvalsbasis voor sport, spel en excursies. Buiten de schooltijden verblijven de kinderen bij gastgezinnen”, aldus Arie van Klei van de werkgroep. Wie ook gastouder wil worden, kan een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Arie van Klei
eigen foto25 jaar een gezonde vakantie

In het jubileumjaar logeerden van 29 mei tot en met 26 juni 19 kinderen en 2 begeleiders bij gastgezinnen in Leek en Roden.

Zaterdag was de slotavond voor de kinderen en de gastouders, met goochelaar, een vrolijk optreden van de kinderen en een disco!
Op de slotavond is de werkgroep verrast met cheques van de gemeente, PCI en Canon. Burgemeester Klaas Smid kwam de cheque persoonlijk overhandigen. Met de cheques kan de werkgroep mooie dingen doen voor de scholen van de kinderen in Wit Rusland. Daarvoor dank namens de werkgroep.
Aan het eind van de avond hebben we met elkaar wensballonnen opgelaten, voor een sfeervol einde aan de avond.
En na een prachtig verblijf komt het vertrek.
De volgende dag zijn de kinderen in de bus gestapt voor een lange reis terug naar Wit-Rusland. Helaas is aan het prachtige verblijf in Roden een einde gekomen. Een succesvol verblijf en een prachtig einde aan het jubileum bezoek!

Met dank aan de sponsoren : Voorwaarts Voorwaarts - Groningen, Stichting Jaarbeurs – Roden, Stichting Boekenmarkt Roden – Roden, Seatrade – Groningen, Koppie Koppie – Roden, Cnossen Leekstermeer, Outdoor Grolloo – Grolloo, Marga Buitendijk – Roden, De Esborg – Roden, Mevr. L. van Hell – Roden, Dansschool Vesters – Leek, Fitnesscentrum Kanaalstraat – Roden, Rotaryclub Roden/Leek, Lionsclub Noordenveld, Kledingbank Noordenveld – Roden, Marleen Breurkens - Groningen, Gemeente Noordenveld, Cees van Loon –Roden, Bij Alex – Roden, PKN – Roden, Canon Nederland, Ladies Circle – Groningen, De Zijlen – Tolbert, Rabobank – Roden, Vluchtelingenwerk – Noordenveld, Autobedrijf H. van Bergen b.v. – Roden, Pci Nederland bv,