Omgeving Bychov


De omgeving waar de kinderen vandaan komen ligt ongeveer 200 tot 250 kilometer ten noorden van Tsjernobyl.
Het ligt in de fall-out zone van Tsjernobyl.
De meeste kinderen komen uit Bychov, maar ook uit de kleinere plaatsen Mokroye en Obidivichi.
In het stadje Bychov wonen ongeveer 30.000 mensen, het is vergelijkbaar met Roden. Veel kinderen uit Bychov wonen in flatgebouwen van ongeveer 5/6 verdiepingen.
Deze flats hebben geen lift. In deze flats is vaak maar 1 slaapkamer, de woonkamer is veelal voorzien van een slaapbank.
Vanwege de kleine behuizing en het gebrek aan genoeg slaapkamers gaan kinderen vaak gelijktijdig met hun ouders naar bed. Dat zijn dus andere slaaptijden dan bij ons in Nederland.
De bestrating is doorgaans slecht. De doorgaande wegen in Bychov zijn geasfalteerd, maar alle zijwegen zijn “ onverharde” wegen.
Buiten de stad Bychov en in de omliggende dorpen staan kleine vrijstaande kleurrijke houten huisjes gelegen langs zandpaden. In deze huisjes hebben ze veelal geen douche tot hun beschikking. Het toilet is zelden meer dan een houten huisje in de tuin. De toiletten die er binnenshuis zijn, hebben dunne afvoerbuizen; toiletpapier doorspoelen doen ze dus niet.
De meeste huisjes hebben een moestuin, waarin ze groenten en aardappels telen. Regelmatig kom je er nog een paard en wagen tegen. Niet iedereen is aangesloten op waterleiding. In de dorpen staan nog waterpompen.