Roder Journaal 27 juni 2016
artikel : Roder Journaal
eigen foto's

Vakantie van Tsjernobyl-kinderen vliegt voorbij

RODEN – Flexibel als kinderen zijn, zijn het in korte tijd echte ‘Roners’ geworden. Tijdens het afscheid van de Tsjernobyl-kinderen vloeide er dan ook menig traantje.

De Nederlandse gastouders hadden het bij het afscheid misschien nog wel moeilijker dan de gastkinderen. In de laatste week van hun aansterkvakantie waren er weer talloze hoogtepunten die de kinderen lang bij zullen blijven. Disco in de bijkeuken, de diploma uitreiking na vier weken zwemles in de Hullen, een bezoek aan het Fitnesscentrum in de Kanaalstraat, roeien op het Leekstermeer bij de familie Cnossen, Insectenwereld in Leens en het traditionele dagje Schiermonnikoog. Bijna teveel om op te noemen.

Dankzij de inzet van veel vrijwilligers en meelevende families en bedrijven heeft de Werkgroep Tsjernobyl voor de 25ste keer een groep Tsjernobyl kinderen een onvergetelijke vakantie bezorgd. Tijdens de spetterende afscheidsavond in De Esborg heeft burgemeester Klaas Smid dan ook mooie woorden gewijd aan dit jubileum en aan de belangeloze inzet van de vele vrijwilligers.

Verrassing

De burgemeester onderstreepte zijn woorden met een cheque die de werkgroep ten goede wil laten komen aan de Wit-Russische kinderen. Ook PCI Nederland bv had een prachtige verrassing voor onze kinderen in petto. Een prachtige cheque te besteden aan een schoolproject in Wit-Rusland. Pci zal hiermee heel wat kinderen blij kunnen maken.

Eén van de vrijwilligers, Cees van Loon, muziekpedagoog in hart en nieren, heeft al die jaren een boeiende muziek workshop voor de kinderen verzorgd. Daarmee is Cees één van de weinigen die al sinds de oprichting van de werkgroep betrokken is bij dit project. Ook de Stichting Oost-West Kontakten, initiatiefnemer van de aansterkvakanties, verdient lof. “Maar boven alles de gastgezinnen die al 25 jaar liefdevol hun hart en huis openstellen voor deze kinderen. Kinderen die de toekomst van Belarus vorm zullen geven”, aldus Arie van Klei van de werkgroep.

Arie van Klei