Roder Journaal 20 juni 2016
artikel : Roder Journaal
eigen foto

Tsjernobyl-kinderen vermaken zich opperbest

RODEN – De in Roden en Leek verblijvende Wit-Russische Tsjernobyl kinderen en hun gastouders hebben ruim twee weken aan elkaar kunnen snuffelen en met resultaat.

Er zijn al relaties voor het leven ontstaan. De kinderen voelen zich dan ook helemaal thuis in Roden en omgeving. “Ook de Nederlandse gewoontes nemen ze al aardig over. Zo hoor je al menig Rus ‘doei’ zeggen en denken een aantal gastouders dat ze perfect Russisch spreken omdat ze ‘pakka’ kunnen zeggen. Een perfect voorbeeld van integratie mag ik wel zeggen”, aldus Arie van Klei van de werkgroep.

Deze week hebben de meeste kinderen voor het eerst de zee gezien en dat nog wel vanaf de historische Koftjalk Voorwaarts Voorwaarts. De kinderen wisten niet wat hen overkwam. Eerst kennis gemaakt met een oud schip, dan een sluis en tot slot een echte zee. Prachtig avontuur met een geweldige gastvrije bemanning.

Klimmen

“Een succes was ook een bezoek aan het Outdoor Belevingspark Grolloo. Wandklimmen, survivallen, boogschieten en zelfs op een quat rijden, het kan niet op. Als je bedenkt dat sommige kinderen thuis nog paard en wagen gewend zijn… In Leek hebben de kinderen op de school De Beelen een gezamenlijke sport- en spelmiddag gehad. Geweldig hoe kinderen ondanks een taalbarrière, met elkaar omgaan”, aldus Van Klei.

“Kinderen van deze leeftijd lossen integratieproblemen in een handomdraai op, zo zie je maar weer dat we veel van onbevangen kinderen kunnen leren…”.

Arie van Klei