Roder Journaal 1 april 2016
artikel en (archief)foto : Roder Journaal

Jarige Werkgroep Tsjernobyl houdt lezing

RODEN – In het kader van het 25-jarig bestaan houdt de Werkgroep Tsjernobyl, in samenwerking met theater De Winsinghhof te Roden, een lezing over de kernramp in Tsjernobyl.

De lezing is maandag 25 april. De wetenschappers en fotografen Daan Kloeg en Hans Wolkers zullen deze lezing verzorgen. Een aantal jaren na de ramp in Tsjernobyl nam de Stichting Oost-West Kontakten in Roden het initiatief om aansterkvakanties voor Wit-Russische kinderen te organiseren. Om dit te realiseren heeft Oost-West Kontakten de Werkgroep Tsjernobyl opgericht.

Deze werkgroep nodigt sinds 1991 jaarlijks een groep Wit-Russische kinderen uit voor een aansterkvakantie in Roden en omgeving. Daarnaast werkt de werkgroep hard aan het verbeteren van de leefomstandigheden van Wit-Russische kinderen in het getroffen gebied.

De ramp

In de nacht van 25 op 26 april 1986 ontplofte reactor nummer 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl.
Grote hoeveelheden radioactief materiaal kwamen in de atmosfeer terecht en verontreinigden grote
delen van West en Midden Europa. In een straal van 30 kilometer rond de reactor was de radioactiviteit zo hoog, dat steden en dorpen werden geëvacueerd.

Honderdduizenden mensen verloren al hun bezittingen, werden ziek of stierven.Door de windrichting tijdens de ramp waren de gevolgen voor het zuiden van Wit-Rusland enorm.

Death zone

Kloeg en Wolkers bezochten de ‘death zone’, het gebied rond de ontplofte kerncentrale, diverse
keren. Ze spraken er met onderzoekers, ooggetuigen en slachtoffers en brachten het rampgebied in
beeld. Hun verhalen schetsen een indringende beeld van het getroffen rampgebied. De ramp is
inmiddels 30 jaar geleden, maar de gevolgen zullen nog eeuwen groot zijn.

Op deze avond vertellen ze over hun ervaringen, en kunt u kijken naar imposante foto’s, luisteren naar teksten van overlevenden, film en muziek. Dit resulteerde in de publicatie van het unieke fotoboek ‘Silent witnesses – Three decades after Chernobyl’s nuclear disaster’ (verkrijgbaar in De Winsinghhof). De lezing begint om 20.00 uur. De Winsinghhof aan de Brink 10 is vanaf 19.30 uur geopend. Reserveren a 7,50 is mogelijk via de website van De Winsinghhof vanaf vrijdag 8 april

Arie van Klei